Recht op reparatie
Spullen die kapot gaan, moet je kunnen repareren. Het is zo ontzettend zonde dat als een onderdeel het niet meer doet, je het hele spul moet vervangen. Zo is vorige week een dispenser bij ons kapot gegaan. Deze bestaat uit vele onderdelen en slechts eentje is kapot, letterlijk gebroken. Het is een onderdeel dat cruciaal is - de adapter van de dispenser naar de fles waar je uit wilt pompen. Bij de leverancier hebben we om een nieuwe onderdeel gevraagd. De leverancier kan het niet leveren en hun eigen twee leveranciers ook niet. Ongelofelijk.
Hoogste tijd dat dit goed geregeld wordt. Op Europees niveau komen hier maatregelen voor. Gisteren heeft de Europese Commissie een voorstel aangenomen waardoor we makkelijker spullen kunnen laten repareren. Dit recht op reparatie omvat het volgende:
1. Verplichte reparatie binnen wettelijke garantietermijn
Kopers moeten producten met een defect binnen de garantietermijn repareren in plaats van vervangen met een nieuw product, tenzij reparatie duurder is dan vervanging. Met de hoge BTW op arbeid zullen producten hiermee helaas nog vaak vervangen worden en niet gerepareerd.
2. Meer reparatie buiten wettelijke garantietermijn
Het moet makkelijker en goedkoper worden om technisch herstelbare producten (zoals een dispenser?) buiten de wettelijke garantieperiode te laten repareren.
3. Online reparatieplatform
Via dit platform kan er contact gelegd worden met bedrijven in de buurt die spullen kunnen repareren.
4. Europees kwaliteitsnorm voor reparatie
Een kwaliteitsnorm geeft garanties en vertrouwen in reparatiewerk.
Repareren moet wat ons betreft de standaard worden. Fijn dat we die kant op gaan. Het duurt nog wel even voordat dit het nieuwe normaal is. Dit recht op reparatie gaat nu verder naar het Europese Parlement en de Raad ter beoordeling. Daarna kan het een Europese richtlijn worden waarmee lidstaten deze zelf moeten omzetten in nationale wetgeving.
Als we spullen repareren besparen we grondstoffen en energie. De EC heeft berekend dat consumenten ieder jaar 12 miljard euro kunnen besparen door hun oude spullen te laten repareren. Het weggooien van spullen die gerepareerd kunnen worden zorgt in de EU ieder jaar voor 35 miljoen ton afval, 261 miljoen ton aan broeikasgassen en er gaat 30 miljoen ton aan waardevolle grondstoffen verloren.
Bron en dank aan ChangeInc en Europa Nu.