Leuk dat jij een stekje hebt van één van onze circulaire planten. Hier geven we je graag tips voor verzorging van jouw stekje en beantwoorden we veel gestelde vragen. Heb je nog een andere vraag, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
De stekjes komen van onze circulaire planten die we snoeien wanneer nodig. Zo hergebruiken we dus ook de snoeiresten voor een nieuw groen begin.
In water Laten staan
Zorg ervoor dat de onderste paar centimeter van het steeltje van jouw stekje in water staat. Bladeren willen niet in het water liggen.
De stekjes kunnen op water blijven staan. Zo kun je de wortels mooi zien groeien, soms helemaal in de vorm van het glas.
Als je het stekje in het glaswerk houdt, kan je naar wens het water verversen en het glaswerk schoonmaken. Het glaswerk schoonmaken kan door het goed om te spoelen (of in de afwasmachine doen) of met een kwastje schoon te maken. De regelmaat hiervan verschilt per stekje en is meestal eerder een decoratieve wens dan een plantnoodzakelijke wens. Als je minder onderhoud wil, zorg dat je stekje in getint glaswerk staat, zoals bruin of groen glaswerk.
De stekjes in water hebben vrijwel geen extra voeding nodig. Geef het liefst regenwater, dat is meestal best lastig tenzij je een regenton hebt. Als je wil, kan je een pietsje van je kamerplantenvoeding bij het water toevoegen en het water na een paar dagen weer verversen. De kans op overbemesting is groter dan op onderbemesting.
Plaats de stekjes niet in direct zonlicht. De wortels vinden dit niet fijn en het water wordt te warm.
Op hydrokorrels zetten
Het stekje kan je overzetten op hyrokorrels. Voor de plant is dit een eenvoudige aanpassing – het staat in feite al op water.
Gebruik een kweekpot met gaten onderin waar de wortels doorheen zullen groeien. Vul de pot tot 1/3 met kleinere hydrokorrels en plaats dan het stekje. Vul de kweekpot verder met hydrokorrels en plaats het in een waterdichte pot met een watermeter erbij.
Je geeft water tot aan het streepje maximaal op de watermeter. Na een aantal weken is het water tot minimaal gezakt. Dan geef je het weer water tot aan maximaal. Het is prima als het stekje een paar dagen geen water heeft, dan kunnen de wortels letterlijk op adem komen.
Op aarde zetten
Als je het stekje op aarde wil zetten, kan dit het best wanneer het stekje enkele wortels heeft gemaakt. Indien er nog geeen wortelgroei is, komt deze vanzelf. Zorg ervoor dat de onderste paar centimeter van de stengel van het stekje in het water staat.
Als je de wortelgroei wilt versnellen kan je het stekje helpen de energie daarop te richten. Plaats het stekje dan op een rustig warm plekje (niet op de verwarming) en besproei de plant regelmatig met lauw water. Je kan er ook een plastic zakje omheen doen voor een hogere luchtvochtigheid, zo maak je simpel een mini-kasje.
Mocht jouw stekje al wortelgroei hebben, kan je het stekje direct in de aarde zetten. Heeft jouw stekje een uitbundige wortelgroei, kan je de wortels ook korter knippen (bizar, maar het kan). Zorg er in het begin voor dat de wortels vochtig blijven door de aarde vochtig te houden. Zo is de overgang van water naar aarde niet te groot.
Veel Gestelde Vragen
Als je het stekje in glas op water laat, heeft het vrijwel geen voeding nodig. Wanneer je regenwater gebruikt zit daar al voldoende voeding in. Je kunt een ini-mini beetje voeding toevoegen en dit na een paar dagen weer verwijderen door het water te verversen. De wortels zijn gevoelig en de kans op overbemesting is groter dan op onderbemesting. Wanneer je het stekje op hydrocultuur of op aarde zet kan je het dezelfde voeding geven als voor andere kamerplanten.
Zeker in het begin komt er vaak groene aanslag in het water, op het glas en ook op het stekje. Dit vind je misschien niet zo mooi en kan je makkelijk verwijderen door het glas om te spoelen. Ook de wortels van het stekje kan je zachtjes afspoelen. Voor zowel het glas als het stekje vinden wij het heel fijn om een kwastje te gebruiken om het mooi schoon te maken. Te veel groene aanslag zal het stekje niet zo fijn vinden. Een beetje kan echter geen kwaad. Daarvoor hoef je het niet gauw te doen.
De stekjes staan in water en ontwikkelen waterwortels. Deze waterwortels kunnen goed tegen al het water. Ze vinden het ook best om af en toe adem te kunnen halen. Dus af en toe minder water is geen probleem. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen, deze zijn daar niet voor gemaakt en zullen wel gaan rotten.
Heel lang, jarenlang. De ene plant is makkelijker dan de andere. Zodra je merkt dat het minder goed gaat met je stekje, controleer of er beestjes in je stekje zitten. Staat de stek niet te warm of op de tocht? Geef een klein beetje voeding en verschoon het water weer na een paar dagen.
Wanneer het stekje nog niet zoveel wortels heeft, is het vrij makkelijk om het stekje uit het glas te halen. Dan kun de wortels voorzichtig omspoelen en het glaswerk schoonmaken. Het stekje terug in het glas krijgen, is al iets lastiger. Het beste doe je dit met een draaiende beweging en met een kwastje de wortels naar beneden brengen. Door daarna water toe te voegen kan je de laatste wortels nog mooi met het water mee naar beneden brengen.
Wanneer het stekje heel veel wortels heeft en het glaswerk een smalle hals, is het soms niet mogelijk om het stekje eruit te halen zonder dat er wortels af breken. Gelukkig is het tegen die tijd ook zelden nodig om het glaswerk schoon te maken en kan je gewoon het water er uit laten stromen en weer toevoegen terwijl het stekje er nog in zit.
Het stekje kan op water blijven. Als je het op aarde wil zetten dan is het beste om dit te doen wanneer het nog niet veel waterwortels heeft en in de lente. Zijn er veel waterwortels, is het geen lente en wil je het toch op aarde zetten? Pamper je plant dan goed. Plaats in de pot eerst een laag hydrokorrels. Hierbovenop zet je het stekje met zoveel mogelijk wortels bij de hydrokorrels. De pot vul je verder op met aarde. Zorg in het begin dat het goed nat is, dat is de plant gewend. Plaats eventueel een plastic zak over de plant zodat de vochthuishouding niet teveel energie kost.