Klimaat en Circulaire economie grootste thema's Duurzame Dinsdag
Op de 1e dinsdag van september is het al 24 jaar Duurzame Dinsdag, Prinsjesdag van de duurzaamheid. Een koffertje met dit jaar 291 initiatieven is aan de minister voor Klimaat en Energie aangeboden. Deze 291 initiatieven komen van impactondernemers, startups, scale-ups, burgergroepen - iedereen die aan de slag is om de wereld te verduurzamen en op de deur te kloppen bij beslissers. Ook Circular Green heeft haar dienstverlening in het koffertje gestopt.
Uit het trendrapport blijkt dat de grootste thema's van de initiatieven klimaat en circulaire economie zijn, gevolgd door sociale duurzaamheid en biodiversiteit. Er is behoefte aan een duurzame leefstijl van binnenuit - een duurzame mindset. Het meest duurzame zijn de dingen die je niet koopt en de kilometers die je niet vliegt.
Het motto bij de initiatieven voor de circulaire economie is "gebruik alles, verspil niets". Het trendrapport benoemt een aantal belangrijke signalen, waaronder dat "het hergebruik van groen onderdeel moet zijn van regels omtrent bouw en sloop. Ook is er meer circulariteit in kamerplanten. Het is een oproep voor meer natuur-inclusiviteit".
Bijna de helft van alle initiatieven in het koffertje heeft een sociaal component. Daarbij is er steeds meer aandacht voor de ander en kunnen mensen integreren door werk.
Op basis van alle initiatieven heeft het trendrapport een aantal signalen voor beslissers benoemd die door alle thema's heen lopen:
1. Vertel het hele verhaal zodat mensen bewust kunnen kiezen voor duurzame ontwikkeling
2. Zorg voor financiering die past bij impact gedreven ondernemingen
3. Investeer in de uitvoeringscapaciteit van de overheid
4. Stop met hokjes denken, integraal werken is nodig
5. Investeer in het bouwen van ketens groot en klein
6. Maak sociale inclusie meer onderdeel van de duurzaamheidstransitie
7. Ontwerp een nieuw samenspel, met burgers(initiatieven) en sociaal ondernemers
Het trendrapport Duurzame Dinsdag kan je in z'n geheel hier verder lezen.