Interesse voor Refuse bij De Circulaire Top 2022
De Circulaire Beurs 2022 is georganiseerd om samen te werken aan een circulaire Rijksoverheid. De ambitie is 50% circulair grondstoffengebruik in 2030 en 100% in 2050. Tijdens de Circulaire Beurs 2022 hebben velen voorbeelden en ideeën gedeeld over stappen richting een circulaire economie. Bij de inschrijving heeft 67% aangegeven interesse te hebben in de Refuse strategieën. Dit is de hoogste trede van de R-ladder waarmee circulariteit vorm krijgt.
Refuse gaat over het afstappen van producten of materialen die je eigenlijk niet nodig hebt. Ineke van Deursen - 22 jaar werkzaam geweest als strategisch adviseur bedrijfsvoering en duurzaamheid bij het ministerie van Jusititie en Veiligheid heeft daar twee voorbeelden voor:
- Kantoormeubilair: "Wanneer een bureaustoel lichte slijtage heeft en niet representatief oogt, zijn we al snel geneigd om een nieuwe te bestellen. De inkoper bedient de opdrachtgever niet met een nieuw product, maar biedt hem alternatieven aan. Zoals een tweedehands model vanuit de Rijksmarktplaats, of door de stoel te laten repareren door een meubelmaker. We moeten niet klakkeloos steeds nieuwe spullen bestellen. Daardoor gebruiken we minder grondstoffen, producten krijgen een langere levensduur en de grondstof behoudt zijn waarde.” (www.denkdoeduurzaam.nl)
- Aanbesteding: “Refuse kan ook verder gaan: door bijvoorbeeld een aanbesteding te weigeren waarin een leverancier goede producten levert, maar niet genoeg doet aan duurzaamheid. Stap bijvoorbeeld van de traditionele leverancier af en ga voor een kleinere, regionale leverancier die wel veel doet aan duurzaamheid. Neem het MKB. De leverancier zit dan in afstand ook dichter bij de klant, wat ook weer minder vervoersbewegingen oplevert en daardoor zorgt voor minder uitstoot.” (www.denkdoeduurzaam.nl).
Circular Green past Refuse breed toe:
- Zo stimuleren we om hergebruikte planten en potten (en substraat, watermeters etc) te gebruiken en geen nieuwe producten te kopen.
- We weigeren om planten op een plek te zetten wanneer we weten dat de overlevingskansen klein zijn.
- Ook werken we alleen met meerjarige planten om te voorkomen dat bloemen na dagen of planten na weken / maanden worden weggegooid.
- We bieden aan om een plantarrangement bij de receptie te plaatsen of (bloeiende) planten in plaats van bloemen kado te geven.
Alle bezoekers van Circulaire Beurs kregen een Stekje mee naar huis - een volledig hergebruikt product gemaakt in samenwerking met mensen met een beperking. Het stekje is geknipt van planten uit onze circulaire pool en zit in een hergebruikt leeg bierflesje. Expliciet leeg, want water morst onderweg naar huis :). Je kan er gel in doen ter vervanging van water, ook hier hebben we gekozen voor Refuse - gewoon niets en thuis aanvullen met kraanwater. Simpelweg de meest circulaire oplossing.
Meer voorbeelden hoe wij de R-strategieën toepassen vind je ook op https://www.circulargreen.nl/ons-verhaal/circulair.
Tijdens de Circulaire Beurs hebben we vele goede gesprekken gevoerd over hoe we samen impact kunnen maken. Als je ook nog inspiratie of kennis wil opdoen, alle sessies zijn online terug te kijken op https://eventleader.eu/circulaire-beurs-2022. Laat je ons wat jouw interesses zijn en wat je geïnspireerd heeft?