Skip to main content
| Nieuws

Voor- en nadelen van circulair businessmodel bij ImpactFest

Voor- en nadelen van circulair businessmodel bij ImpactFest

Tijdens de sessie Serieus Circulair deelden Stefan Baecke (Yespers), Merle Koomans van den Dries (Odin Foodcoop), Rolien Wiersinga (Circular Green) en Tessa Eerenberg (Rabobank) hun ervaringen en inzichten over bedrijfs- en financieringsmodellen voor circulaire bedrijven. Impact accelerator Marjan de Jong (WorldStartup) begeleidde het interactieve panelgesprek. Het initiatief en de organisatie lag in handen van Judith Hofstra van ImpactCity.

Met het publiek hebben we gesproken over waar je op moet letten om je eerste financiering binnen te slepen. Wanneer moet je niet te veel nadenken en ‘gewoon doen’ en waar moet je juist wel alert op zijn? Hierbij een aantal besproken tips en knelpunten

TIPS
- Een circulair businessmodel brengt veel voordelen met zich mee: het ‘dwingt’ namelijk tot samenwerken, creativiteit en continue keuzes die de waarde van je product verhogen. Dat biedt kansen om tot oplossingen te komen voor klanten die de concurrent niet kan bieden. Nieuwe duurzaamheidswetgeving zoals de CSRD-richtlijn (duurzaamheidsrapportage) en CSDDD-richtlijn (audit) versterkt de noodzaak om samen te werken binnen de keten nog verder. 
- Denk in een zo vroeg mogelijk stadium na over de financieringsvorm en het eigenaarschap van je bedrijf. Weet aan welke partners je je verbindt; wie zit er achter de financiering en wat is hun belang? Denk na over creatieve vormen van financiering waarin je met meerdere gelijkgestemden optrekt, om de risico’s van afhankelijkheid te verkleinen.
- Onderschat je invloed niet. Door circulair te werken krijg je de kans om een nieuwe norm neer te zetten. Alleen al door het bestaan van jouw bedrijf, en het bewijs dat wat ooit onmogelijk leek wél haalbaar is, kun je grote veranderingen in gang zetten. Van nieuwe circulaire standaarden in grote aanbestedingen tot een compleet nieuw type fabriek.

KNELPUNTEN
- Een circulair bedrijfsmodel kan duurder zijn, bijvoorbeeld door hoge aanvangskosten of productielijnen voor een nieuwe markt. Wie is in deze fase bereid om extra te betalen voor de maatschappelijke waarde die wordt toegevoegd? Als ondernemer betekent dit soms een delicate balans tussen keuzes die het voortbestaan van je missie garanderen versus keuzes die het voortbestaan van je bedrijf garanderen.
- Het systeem is nog grotendeels ingericht op lineaire businessmodellen. De maatschappelijke waarde en restwaarde van een circulaire keten worden nog niet volledig meegenomen. Hoe kunnen we naar een systeemverandering bewegen en welke rol kan de nationale overheid daarin spelen?
- Ruimte, ruimte, ruimte! Om grondstoffen optimaal te benutten, een fysieke voorraad op te kunnen slaan en productielocaties te creëren, is er natuurlijk ook ruimte nodig.

 

 

Eigenaar Circular Green

Heb je vragen of wil je iets kwijt naar aanleiding van dit artikel?


Circular Green
Plants as a service