Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en hun cateraar ISS werken samen aan het project Echte Prijzen om gasten van het bedrijfsrestaurant op Rijnstraat 8 bewust te maken van de werkelijke impact van hun voedselkeuzes. Met Echte Prijzen willen ze hun gasten informeren over de keten achter hun producten, zodat zij weloverwogen en duurzame keuzes kunnen maken.
De werkelijke prijs van een product gaat verder dan de aanschafprijs en houdt rekening met verborgen kosten zoals de schade aan het milieu, de gevolgen voor de sociale omstandigheden en de impact op de gezondheid van mensen.
Hoe wordt de echte prijs berekend?
De berekening van de echte prijs gebeurt in drie belangrijke stappen:
-
Het in kaart brengen van de gehele waardeketen van een product: Van de herkomst van grondstoffen tot het eindproduct.
-
Het in kaart brengen van de milieu- en sociale kosten: Dit betreft onder andere de impact op natuur, dierenwelzijn en de gemeenschap.
-
Het berekenen van de kosten om deze schade te remediëren: Dit omvat kosten voor herstel, compensatie, preventie en, indien nodig, boetes voor overtreders.
Het product met de hoogste verborgen kosten in het bedrijfsrestaurant is filet americain. Dit product, dat voornamelijk uit rundvlees bestaat, heeft niet alleen een marktprijs van €1,50 per 100 gram, maar ook substantiële milieukosten van €0,28. Samen met de sociale kosten van €0,03 bepaalt dat de werkelijke prijs van €1,81 per 100 gram.
De extra prijs die gasten vrijwillig betalen voor hun producten wordt gedoneerd aan Trees for All, een organisatie die zich richt op het planten van bomen en het verbeteren van het milieu, en Circular Green, die zich inzet voor het bevorderen van de circulaire economie. Beide organisaties dragen bij aan de verduurzaming van onze planeet, zowel ecologisch als sociaal.